Dit weekend werd bekend dat er een beveiligingslek zat in de VPN-verbinding van Pulse Secure. Het blijkt nu niet de enige aanbieder te zijn die problemen heeft. Ook Fortigate VPN is kwetsbaar en dat vormt een bedreiging voor Nederlandse bedrijven. Een VPN-netwerk is bedoeld om medewerkers van afstand te laten inloggen op een bedrijfsnetwerk. Reporter Radio (van Radio 1) meldt dat de problemen nog niet zijn opgelost en bijna 900 Nederlandse bedrijven en instellingen kwetsbaar zijn.

Misbruik maken van gegevens

Door het beveiligingslek lopen de getroffen bedrijven het risico dat er misbruik wordt gemaakt van gegevens, volgens het Nationaal Cyber Security Center (NCSC). Na de melding zal het NCSC organisaties waarschuwen zodat er ingegrepen kan worden. Onder andere de Rijksoverheid ontvang hier een melding van, aangezien er diverse bedrijven zijn getroffen die ook zaken doen met de overheid. Om veiligheidsredenen wordt niet bekendgemaakt om welke bedrijven het precies gaat. Wel stelt het NCSC vast dat er opvallend veel ICT-bedrijven, zorginstellingen waaronder een groot ziekenhuis, onderwijsinstellingen en een beursgenoteerde onderneming zijn getroffen.