Als ze je steken doet het pijn, maar we kunnen niet zonder ze. Bijen zijn volgens het Earthwatch Institute de belangrijkste levende wezens op de aarde. Wetenschappers hebben echter ook iets zorgwekkends aangekondigd; volgens recente studies is ongeveer 90% van de bijen wereldwijd verdwenen. De redenen lopen uiteen, maar de belangrijkste oorzaken zijn onder andere massale ontbossing, gebrek aan veilige plekken voor de nesten, gebrek aan bloemen en het gebruik van pesticide. Sommige soorten bijen worden al als een bedreigde diersoort gezien.

Waarom is dit belangrijk?

Bedreigde diersoorten zijn nooit leuk, maar wat is er nou zo bijzonder aan de bij dat het belangrijker is dan ieder ander wezen op onze planeet? Bijen zijn simpelweg het belangrijkst, omdat mensen een groot probleem hebben als ze uitsterven. 70% van de agricultuur in heel de wereld is afhankelijk van deze insecten. Fruit, maar ook koffie en vanille kunnen niet zonder de bij. Zelfs het katoen wat we dragen is afhankelijk van de bestuiving.

Geen appel zonder de bij