Even dachten we dat de uitklapbare telefoon een onzekere toekomst tegemoet ging, want Samsung Fold had problemen en over Huawei Mate X horen we weinig. Die toekomst lijkt echter helemaal niet zo onzeker. Microsoft heeft nu zijn antwoord op deze trend gepresenteerd, namelijk uitklapbare tablets, genaamd Microsoft Surface Neo en Surface Duo.

Met Surface Neo en Surface Duo introduceert Microsoft een nieuwe categorie devices met twee schermen. De Surface Neo en Surface Duo gaan draaien op het nieuw aangekondigde Windows 10X. Windows 10X is het nieuwe besturingssysteem speciaal ontworpen voor devices met (vouw)schermen.

Microsoft Surface Neo

Het toestel weegt 655 gram, wat erg licht is. De schermen zijn dan ook dun: 5,6mm, maar ze werken niet helemaal zoals de klaptelefoons van Samsung en Huawei. Er zit namelijk geen vouw in het scherm, maar het zijn twee aparte schermen die gezamenlijk opereren. Het is dus niet één scherm dat je opvouwt. Er zit een scharnier tussen de twee schermen. Dat klinkt niet zo inventief, maar het voordeel ervan is dat je de schermen 360 graden kunt laten roteren.

Het is nog steeds mogelijk om een toetsenbord aan de tablet aan te sluiten. Het ene scherm wordt daarbij gedeeltelijk een soort ‘magna doodle’ waarop je met een pen kunt tekenen. Er is ook ruimte voor snelkoppelingen. Als je het toetsenbord hoger doet, dan komt er een virtueel aanraakscherm op een van de schermen. Hierdoor lijkt het erop dat Microsoft Surface Neo nog meer een laptop is dan zijn voorgangers.

Aan de binnenzijde van het apparaat vindt je de hybride processor Lakefield van Intel, die bekendstaat om zijn lage energieverbruik en grote prestaties. De schermen zijn 9 inch, maar er is ook een kleinere variant beschikbaar met twee 5,6 inch displays. Hoewel het besturingssysteem aanvoelt als Windows 10X, gaat het om een toestel met Android.

Het apparaat met twee schermen komt nog lang niet uit: je kunt hem pas ergens rond de feestdagen van 2020 verwachten.