Tesla heeft de startup DeepScale gekocht. Deze vier jaar oude startup is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie bij geautomatiseerd rijden. Kortom, Tesla wil duidelijk de autopilot van zijn auto’s verbeteren. DeepScale concentreert zich daarbij vooral op de crash-vermijdingssystemen. Door die accurater te maken wil het bijdragen aan veiliger autonoom rijden.

DeepScale

DeepScale doet dit door goedkope, simpele sensoren en processoren te gebruiken gecombineerd met complexe neurale netwerken. Hierdoor kunnen zelfs de gewone processoren die in zo’n beetje alle auto’s zitten, aanzienlijk beter presteren. Hoewel DeepScale zich vooral bezighoudt met autonoom rijden, kan zijn technologie waarschijnlijk goed van pas komen in de beginstapjes van automatisch rijden: de automatische piloot.

Autonoom rijden is belangrijk voor Tesla, dat de automarkt de afgelopen jaren flink heeft opgeschud door met hypermoderne bolides te komen. De autopilot is daarbij een van de belangrijkste mogelijkheden die het te bieden heeft en wat Tesla graag wil doorontwikkelen. Er zijn volgens de geruchten recentelijk maar liefst elf Autopilot-engineers weggegaan bij Tesla, dus het kan de verse kennis goed gebruiken.

Machine learning

De CEO van DeepScale lijkt enthousiast. Forrest Iandola schreef dat hij zich bij Tesla aansloot als de senior machine learning-wetenschapper. Hij geeft aan dat hij ernaar uitkijkt om met de ‘slimste breinen in deep learning en autonoom rijden’ te gaan werken. Zelf is hij echter ook zo’n brein: hij heeft een PhD in elektrotechniek op de universiteit van Berkeley, waar hij ook al bezig was met eenzelfde soort project. Tesla en DeepScale hebben beide verder nog niets losgelaten over de overname.

Tesla is veel in het nieuws de laatste tijd. Zo komt het met een eigen verzekering voor elektrische auto’s, kreeg Tesla 3 een belangrijk veiligheidslabel en worden de V3 SuperChargers momenteel geplaatst. Tot slot gaan Tesla’s ook nog YouTube en Netflix streamen.