Coca-Cola heeft hun eerste fles geïntroduceerd die deels van plastic uit oceanen en zeeën is gemaakt. Het gaat om een prototype van een plastic fles, waarvan het materiaal grotendeels vervaardigd is uit ingezameld en gerecycled plastic uit de zee. Dit laat zien dat plastic uit oceanen en zeeën prima hergebruikt kan worden voor voedsel- en drankverpakkingen. Er zijn ongeveer 300 flessen geproduceerd die voor 25% bestaan uit gerecycled plastic. Het plastic is teruggewonnen uit de Middellandse Zee en de omliggende stranden. 25% klink misschien niet als heel veel, maar het laat wel zien dat de onderliggende technologie veel potentie heeft.

Opruimacties

Om het plastic bij elkaar te krijgen hielpen vrijwilligers mee aan 84 schoonmaakacties op stranden in Spanje en Portugal. Ook vissers in twaalf havens deden mee aan de actie, wat onderdeel uitmaakt van het Mares Circulares-project, gedeeltelijk gefinancierd door The Coca-Cola Foundation. Het Mares Circulares-project is een samenwerking tussen Coca-Cola, het Spaanse Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedsel & Milieu en de non-profitorganisaties Chelonia Association, Ecomar Foundation en Vertidos Cero Association.

Nederlandse samenwerking

Er zit ook een Nederlands tintje aan de nieuwe ontwikkeling. In januari gaf Coca-Cola een lening aan het Nederlandse bedrijf Ioniqa Technologies, om de recyclingtechnologie te verbeteren en verder te ontwikkelen. Het zwerfvuil dat via het Mares Circulares-project is ingezameld, is door het Eindhovense bedrijf gerecycled middels verbeterde recyclingprocessen.

De toekomst

Momenteel ligt er nog steeds tussen de 4,8 en 12,7 miljoen ton aan plastic in onze oceanen. Dit wordt iedere dag alleen maar meer. Grote bedrijven, zoals Coca-Cola, nemen dan ook steeds meer hun verantwoordelijkheid in alternatieven voor PET-flessen en andere verpakkingen. Coca-Cola is pan plan om vanaf 2020 het verbeterd gerecycled materiaal te gaan gebruiken in een aantal van hun flessen.