De Chinese specialist in stemherkenning iFlyTek zegt dit jaar gezonde groei te realiseren, ondanks recente Amerikaanse sancties. Het bedrijf kondigde een positieve winstverwachting aan voor de eerste drie kwartalen van het jaar.

iFlyTek

Samen met 27 andere Chinese bedrijven werd iFlyTek toegevoegd aan de US Entity List. Zij mogen daardoor geen Amerikaanse technologie meer aankopen. Washington deed dit als vergelding voor de vermeende mensenrechtenschendingen van Beijing op Oeigoerse moslims en andere etnische minderheden. Daar zouden Chinese techbedrijven bij betrokken zijn.

Op donderdag zei iFlyTek dat het een nettowinst van meer dan 330 miljoen yuan (US $ 46,4 miljoen) verwacht voor de eerste drie kwartalen van 2019. Dat komt neer op een groei van tussen de 50 en 73 procent op jaarbasis.

De winstgroei werd in een persbericht verklaard door “gezonde ontwikkeling van de kernactiviteiten in een gecompliceerde economische omgeving in binnen- en buitenland”.

iFlyTek werd in november 2017 uitgeroepen tot één van China’s “AI-kampioenen”. Hun vertaalproducten worden in 200 landen en regio’s gebruikt en hun slimme educatieve producten worden door 25.000 scholen gebruikt.

Amerikaanse sancties

De Amerikaanse sancties komen op de vooravond van besprekingen tussen Amerika en China op donderdag en vrijdag. Vice-premier Liu He zal die besprekingen voor China leiden. De volgende ronde van Amerikaanse tariefverhogingen voor Chinese producten zal op 15 oktober van kracht gaan.

Andere bedrijven die inmiddels op de lijst staan zijn Sensetime, Megvii, Yitu, Hikvision, Dahua Technology, evenals Xiamen Meiya Pico Information Co en Yixin Science and Technology Co.