TikTok, de populaire app voor het delen van korte video’s, ontkent dat zij onder druk worden gezet door Beijing om onwelgevallige content te censureren. TikTok is eigendom van de unicorn ByteDance.

In vizier Washington

ByteDance lijkt het nieuwste Chinese technologiebedrijf dat zich in het vizier van Washington bevindt. De twee grootste economieën ter wereld voeren deze week onderhandelingen om de handelsoorlog te beëindigen.

De republikein Marco Rubio heeft woensdag het Amerikaanse ministerie van Financiën aangespoord om ByteDance’s acquisitie van social media startup Musical.ly the onderzoeken. Musical.ly werd in 2018 gefuseerd met TikTok, waardoor ByteDance voet aan de grond kreeg in Amerika.

“Dergelijke Chinese apps worden steeds vaker gebruikt om open dialoog te beteugelen over onderwerpen die door de Chinese regering en de Communistische Partij als gevoelig worden beschouwd,” schreef Rubio in de brief.

TikTok aKa Douyin

TikTok, op het Chinese vasteland bekend als Douyin, zegt dat het voldoet aan de Amerikaanse wetgeving en dat alle Amerikaanse gegevens in Amerika worden opgeslagen. Een woordvoerster van TikTok meldde dat de moderatie in de VS uitgevoerd, door Amerikaanse teams, zonder enige inmenging van China.

De woordvoerster voegde eraan toe dat TikTok ook overlegt met externe adviseurs over de vorming van een comité van experts om de moderatie verder te verfijnen en de transparantie te vergroten.

Van TikTok wordt gezegd dat zij opdracht geven aan moderators om video’s te censureren waarin politiek gevoelige onderwerpen worden behandeld, zoals het Tiananmenprotest of de verboden religieuze groep Falun Gong. The Guardian toonde eerder gelekte documenten waarin expliciet wordt geëist dat “gevoelige” content moet worden verwijderd door moderatieteams.

[Fotocredits © Andrey Zametalov – Adobe Stock]