Microsoft wil 40 miljoen mensen nieuw op het internet aansluiten. Het is de bedoeling dat het project, Microsoft Airband, in juli 2022 is afgerond. Het werd eerst alleen gebruikt binnen de Verenigde Staten, maar gaat nu internationaal: mensen in Latijns-Amerika en Afrika worden de komende jaren van internet voorzien door Microsoft.

Airband

Airband maakt gebruik van ongebruikte TV-netwerken van 600 MHz. Het wordt nu gebruikt om drie miljoen Amerikanen van breedband-internet te voorzien. In Latijns-Amerika en Afrika wordt wederom dat TV-netwerk (TVWS) gebruikt, maar ook andere ‘innovatieve technologieën’, volgens het it-bedrijf. In Colombia zijn op deze manier al twee scholen en vijf boerderijen op het internet aangesloten. Bovendien heeft het bijgedragen in een project om 6 miljoen Colombianen op het platteland online te krijgen.

Het idee is dat Microsoft niet per se in die landen met de scepter komt zwaaien, maar dat er juist samenwerkingen met lokale organisaties worden gezocht. Op die manier kan sneller in kaart worden gebracht wat er precies nodig is om de technologie in dat specifieke gebied mogelijk te maken. Maar, er wordt ook contact gezocht met overheden om te zorgen dat het qua wet- en regelgeving allemaal mag. In Ghana is dat inmiddels gelukt. Daar zijn nu 800.000 mensen op internet door de televisie-netwerken in te zetten.

Drones en ballonnen

Er zijn op dit moment veel projecten om te zorgen dat minder technologische ontwikkelde gebieden online kunnen gaan. Facebook test bijvoorbeeld speciale drones en Google heeft een ‘Next Billion Users’-project waarmee het onder andere ballonnen test als infrastructuur. Hoewel deze projecten uiteraard komen uit een goede missie, namelijk om mensen te helpen zichzelf en hun bedrijven te ontwikkelen, is het ook een kwestie van een race om de harten van potentiële klanten te winnen. Wie er op dit moment op kop ligt, is moeilijk te zeggen. Het is nog vroeg en de deadlines van deze initiatieven liggen na 2020.