Twee dagen geleden ontving de Huawei Mate 20 Pro van een collega op de redactie een automatische update van Huawei. Het betrof de nieuwste versie van Android, 10, inclusief de EMUI versie 10. Dat was op zichzelf al bijzonder omdat de fabrikant de uitrol van Android 10 voor de Mate 20 Pro officieel nog niet aangekondigd en gestart heeft.

Na het uitvoeren van de update ontstond er een probleem met Netflix. De app werkte niet meer. Na enig zoekwerk bleek de mogelijke oplossing te liggen in het de- en opnieuw installeren van Netflix. Echter, toen de redacteur na de de-installatie Netflix opnieuw wilde installeren vanuit de Google Play Store verscheen de melding dat de app niet compatible is met de Mate 20 Pro.

Daar bleef het overigens niet bij. De redacteur in kwestie ontdekte kort daarna ook dat zijn bank-app niet meer functioneerde. Die bleek echter wel nog opnieuw te downloaden en installeren. Maar feit is wel dat er verschillende apps problemen vertonen bij gebruik op een Huawei Mate 20 Pro, in dit geval, in combinatie met Android 10.

Google blokkade Huawei

Nu gebeurt het wel eens vaker dat een app niet direct gebruikt kan worden op een nieuwe Android versie, zeker wanneer die versie net een of een paar dagen beschikbaar is. Doorgaans is dat echter niet het geval met grote, bekende en veelgebruikte apps, zoals Netflix. De vraag rijst nu natuurlijk of er meer aan de hand is. En die vraag is in het geval van een probleem dat ontstaat tussen het gebruik van Google Play Store apps in combinatie met een Huawei smartphone natuurlijk erg actueel. Het mogelijke antwoord is op z’n minst verontrustend te noemen.

Dat heeft alles te maken met het feit dat Huawei, vanaf de Mate 30 Series, geen gebruik meer kan en mag maken van de Google Suite apps omdat de Amerikaanse overheid lokale bedrijven verboden heeft nog langer producten en diensten te leveren aan Huawei. Echter, dat verbod zou volgens de Chinese fabrikant geen invloed hebben op alle reeds beschikbare Huawei toestellen. De Mate 20 Pro is in september 2018 gelanceerd en Huawei verzekerde de afgelopen maanden haar klanten meermaals dat alle smartphones die vóór de Mate 30 Series op de markt gekomen zijn systeem- (Android) en beveiligingsupdates zullen blijven ontvangen en ook gewoon gebruik zouden kunnen blijven maken van de Google Play Store en alle Google Suite apps.

Huawei-Android10-issue