Op zondag 27 oktober 2019 gaat de wintertijd weer in. De klok gaat dan een uur achteruit om 03:00 naar 02:00 uur. Lekker één uur extra slapen dus. Maar de kans bestaat dat dit nu echt voor het laatst is.

Discussie

De discussie over zomer- en wintertijd komt ieder jaar terug, de roep om de afschaffing er begint ook steeds sterker te worden. Al is daarvoor al in december 2017 een stemming geweest. Vervolgens leek alles erop dat we in oktober 2018 voor de laatste keer de wintertijd in zouden gaan. Maar zover kwam het dus niet. En dus hebben we in maart van dit jaar weer braaf de klok verzet.

De Europese Commissie heeft wel al besloten dat we gaan stoppen met zomertijd en wintertijd. De grote vraag die nog rest is voor welke van de twee we gaan kiezen. En wanneer dat dan in moet gaan.

Vanuit het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is er in ieder geval een duidelijke voorkeur. Ze schrijven: “Het is gunstig voor de volksgezondheid als we in Nederland het hele jaar door de standaardtijd (wintertijd) instellen. In deze tijdinstelling komt de zon vroeger op, en dit sluit beter aan bij het bioritme van de mens.” Dat concluderen ze uit een internationaal literatuuronderzoek waarbij er is gekeken naar verschillende slaap- en gezondheidsaspecten.