Eerder deze week hebben advocaten Jürgen Mossack en Ramon Fonseca Netflix aangeklaagd wegens smaad en inbreuk op hun handelsmerk. De twee Panamezen vinden dat zij onterecht zwart worden gemaakt in de film en wilden via de Amerikaanse rechter voorkomen dat Netflix vandaag de film zou lanceren. Dit lijkt geen succesvolle poging, aangezien de film inmiddels is te zien op Netflix.

Panama Papers

Het advocatenkantoor van Mossack en Fonseca sloot vorig jaar in maart zijn deuren, twee jaar na het lekken van de Panama Papers. Een wereldwijd schandaal, waaruit bleek dat veel bedrijven en personen hun geld onderbrachten in Panama en andere belastingparadijzen, om zo belasting te ontwijken. Vele overheidsfunctionarissen, atleten en beroemdheden maakten hier gebruik van. Enkele bekende namen die genoemd werden, waren; Jackie Chan, Simon Cowell, maar ook oud-profvoetballer Clarence Seedorf stond op de lijst.

De advocaten vinden dat ze worden neergezet als “meedogenloze, onverschillige advocaten, die betrokken zijn bij het witwassen van geld, belastingontduiking, omkoping en ander crimineel gedrag.”

Netflix was heel duidelijk in hun reactie op de aanklacht: “Terwijl het entertaining en grotendeels komisch is, is het ook bedoeld om aandacht te brengen aan het misbruik van offshore bedrijven en belasting schuilplaatsen”. Daarnaast geven ze aan dat de advocaten erg laat met hun beschuldiging komen en dat hun reputaties overduidelijk al geschaad waren vóór de release van de film.