Het zou 31 oktober live gaan, maar dat lijkt niet meer te gaan gebeuren. Telegram komt met een crypto-token, maar het moet de verkoop ervan staken door tussenkomst van de US Securities and Exchange Commission.

Telegram en TON

Het moederbedrijf van de versleutelde berichtendienst werd op het matje geroepen omdat het bedrijf waarmee het samenwerkt om de token mogelijk te te maken niet correct te werk is gegaan. Het bedrijf, TON Issuer Inc, heeft de verkoop van de tokens (ter waarde van 1,7 miljard dollar) niet geregistreerd en is daarmee in overtreding. Het zou in strijd zijn met de Securities Act.

Volgens het statement van SEC gaat het erom dat moet worden vermeden dat “Telegram de Amerikaanse markt overstelpt met digitale tokens waarvan wij denken dat deze onrechtmatig zijn verkocht”. SEC denkt dat investeerders geen informatie hebben gekregen over Telegrams zakelijke operatie, financiële status en management, terwijl dat wel nodig is om te voldoen aan de Securities Act.

Gram

Het is een ingewikkelde zaak voor het bedrijf achter de social app. De cryptovaluta van Telegram, Gram genaamd, moet eigenlijk echt op 31 oktober worden uitgegeven, anders moet Telegram al het geld teruggeven dat is opgehaald. Dat is veel geld: 1,7 miljard dollar. Bovendien moet dat dan worden terugbetaald aan veel verschillende personen en instanties: 171 stuks. Er zijn namelijk al 2,9 miljoen tokens verkocht.

Telegram gaat qua communicatie niet handig om met de situatie. Het laat er weinig over los. Dat is lastig, want het heeft de schijn tegen: in mei was de initiële coin offering afgeblazen wegens mogelijk wettelijke problemen, waardoor het extra vreemd is dat er uiteindelijk toch een voorverkoop van de tokens was die zo’n grote som geld heeft opgebracht.

Cryptovaluta-criminaliteit

Zo wordt niet alleen Telegram aangekeken: er is angst dat er drugdealers en geldwitwassers binnen het netwerk komen. Waarschijnlijk denkt Telegram op zijn beurt dat het mogelijk niet aan bepaalde regulering hoeft te voldoen omdat het om een cryptovaluta gaat in plaats van een gewone valuta. Wat het precies denkt, dat is door het zwijgzame karakter van de populaire appmaker echter onduidelijk.

Er is weer veel te doen om cryptovaluta de laatste tijd. Eerder deze week schreven we over Facebook’s Libra, dat in een soort ontwikkelhel is geraakt. Toch gaat het sociale platform van Zuckerberg ermee door. Uber, Lyft en Spotify zijn ook nog van de partij, maar er zijn vele grote partijen die het vertrouwen in de cryptovaluta zijn verloren. Net als voor Telegram geldt daar ook: wordt vervolgd.