De kans is klein dat iemand die je niet kent ineens je telefoon kan unlocken, maar die kans is extra klein op een Apple-apparaat. Face ID wordt nog steeds gezien als een van de veiligste methoden om je telefoon op slot te zetten. Het lukt zelfs Google’s Pixel 4 niet om daar nog beter in te zijn.

Secure Enclave

Om hier dieper in te duiken moeten we eerst weten hoe die Face ID van Apple ongeveer werkt. Wanneer je het instelt worden je gezichtskenmerken als een soort 3D-model in je telefoon vastgelegd. Dit wordt opgeslagen in de Secure Enclave, een aparte processor in je telefoon die alleen aanwezig is om je telefoon te beveiligen.

Elke keer dat jij je telefoon wil ontgrendelen, dan wordt de data die de camera verwerkt vergeleken met de data in die Secure Enclave. Volgens Apple is er -zolang je geen deel uitmaakt van een identieke tweeling- een kans van slechts 1 op 1 miljoen dat iemand anders jouw telefoon via Face ID kan ontgrendelen. Uit een test van de Consumentenbond bleek dat Face ID inderdaad niet makkelijk te foppen is. Omdat er een 3D-model wordt gemaakt zal bijvoorbeeld een pasfoto om te ontgrendelen nooit volstaan.

Google Pixel 4

Google kondigde bij de presentatie van Google Pixel 4 en Pixel XL aan dat er geavanceerde sensoren worden gebruikt in het nieuwe paradepaardje om zo je telefoon te beveiligen met je gezicht. Het lijkt op Apple’s Face ID, maar er blijken aanzienlijk grote veiligheidsproblemen mee te zijn. Zo ontgrendelt de telefoon ook als je je ogen dicht hebt, want natuurlijk gevaarlijk is omdat dat betekent dat iemand je hoofd in je slaap aan de telefoon kan tonen om toegang te krijgen.

Voor Face ID moet je ook daadwerkelijk ‘aan’ zijn, dus je unlockt de telefoon met aandacht. Er is binnen Apple telefoons een optie om dat uit te zetten, maar Pixel 4 heeft dat niet. Het is simpelweg mogelijk om de Google Pixel 4 telefoons te ontgrendelen als je je ogen dicht hebt. Google geeft aan dat het zo hoort, maar geeft daarbij ook aan dat het een optie is die is ontworpen met het idee dat deze na een tijdje wordt verfijnd. Kortom, het is normaal. Het betekent echter wel dat Apple nog steeds de koning blijft van de veiligste methode om je telefoon van het slot te halen.