Google Maps maakt al gebruik van de locatie van zijn gebruikers om te bepalen waar er files zijn, maar dat wil het bedrijf nu een stapje verder gaan. Zo kun je sinds vorig jaar met Google Maps op Android al veel meer zelf aangeven en dat komt ook naar iOS.

Google Maps is al vrij uitgebreid. Je kunt het gebruiken als een navigatiesysteem voor in de auto, maar je kunt er ook mee wandelen, fietsen of zelfs je openbaar vervoer-route uitstippelen. Je kunt er kaarten in downloaden zodat je offline in het buitenland kunt zien waar je bent. Plus, het is mogelijk om bijvoorbeeld restaurants, tankstations en meer op te zoeken. Er is een scala aan mogelijkheden, maar het wordt alleen maar meer.

Google Maps op Android

Gebruik je Google Maps op Android, dan heb je waarschijnlijk al gezien dat je baanafsluitingen kan melden, maar ook vertragingen in het verkeer en ongelukken. Die optie is in 2018 toegevoegd aan Maps, maar dit kon nog niet gebruikt worden door mensen met een iPhone. Nu kan dat wel, want Google Maps op iOS voegt eindelijk de optie toe om incidenten op de weg aan te geven. Je vindt die optie straks onder het kompas in de navigatie.

Voor zowel Android- als iOS-gebruikers wordt nog iets nieuws toegevoegd, namelijk de mogelijkheid om werk aan de weg te rapporteren of andere objecten op de weg die verstorend kunnen werken. Hiermee lijkt het erop dat Google Maps nog dichter tegen Waze aankruipt, dat er al vanaf dag één mee bezig is om juist door de input van de gebruiker beter te worden.

Waze

Waar Waze namelijk heel goed in is, dat is in het weergeven van wat de situatie op de weg nu is, zodat je daar beter op kunt anticiperen terwijl je onderweg bent. Het is slim van Google om dat ook toe te voegen aan Maps. Maps kruipt sowieso meer naar Waze toe de laatste tijd. Zo toont Google Maps ook de maximumsnelheden en controles, waardoor het een interessant alternatief is voor Flitsmeister.