Beijing Business Today weet te melden dat de Chinese bank UnionPay een betalingsservice op basis van gezichtsherkenning heeft geïntroduceerd op de World Internet Conference in Wuzhen.

Gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning is zelfs in China controversieel, maar het feit dat de methodiek is goedgekeurd door de Chinese overheid duidt op een toenemende acceptatie. Sommige analisten denken dat betalen op basis van biometrie binnenkort verder zal worden gereguleerd.

Volgens UnionPay maakt hun systeem gebruik van twee factor authenticatie (2FA) wat betekent dat gebruikers een wachtwoord moeten invoeren nadat hun gezicht is gescand. De extra beveiligingslaag is bedoeld om het proces veiliger te maken dan andere biometrische betalingsservices reeds in gebruik in China.

Volgens Chinese media zal de service eerst beschikbaar zijn voor gebruikers in de Chinese steden Ningbo, Hangzhou, Guangzhou, Jiaxing, Changsha, Wuhan en Hefei.

Alipay van Ant Financial heeft eind vorig jaar het POS-apparaat Dragonfly uitgerold in meer dan 300 Chinese steden. Ook Dragonfly werkt met biometrie. WeChat Pay van Tencent heeft het afgelopen jaar enigszins achter de schermen “face-scan” getest waarna het in augustus zijn eerste POS-apparaat presenteerde, de Frog Pro.

Privacy en veiligheid

De implementatie van gezichtsherkenning heeft wereldwijd en in China tot bezorgdheid geleid over privacy en veiligheid. Dit staat breed gedragen acceptatie in de weg.

Veel Chinese bedrijven die gezichtsherkenning ontwikkelen zijn onlangs slachtoffer geworden van de handelsoorlog tussen China en de VS. De VS plaatste onlangs een aantal AI-specialisten op de zwarte lijst, waaronder SenseTime, Yitu en Megvii. Zij mogen geen Amerikaanse tech meer aankopen.

[Fotocredits © YiuCheung – Adobe Stock]