Precies een week geleden deden de documentairemakers makers 3LAB (VPRO) iedereen verbazen met een inkijk in de wereld van kindvloggers. Nu een week later is er een docu over ‘Rats & Slaves’, waarin de handel wordt getoond in gehackte computer (accounts). Het is niet de handel die je gaat verbazen, je wakker maakt en misschien ook wel bang maakt. Het is het gemak waarmee je binnenwandelt in iemand zijn computer en je dus letterlijk een computer kunt hacken.

3LAB Rats en Slaves

In de nieuwe 3LAB documentaire ‘Rats en Slaves’ start filmmaker Anthony van der Meer een online onderzoek naar de levendige digitale handel in gehackte computers. Van der Meer infiltreert na enige tijd op een hackersforum voor zogenaamde ‘RATters’ (hackers die mensen bespioneren, bestelen of afpersen via hun gehackte computers).

Deze slachtoffers worden ‘Slaves’ genoemd. In de documentaire kun je zien hoe kinderlijk eenvoudig het eigenlijk is om computers te hacken. Misschien wel het meest scary is dat het tegenwoordig niet heel moeilijk meer is om zelfs antivirus software te ontwijken met zeer eenvoudig te gebruiken tools die nauwelijks enige kennis kosten.

De documentaire Rats en Slaves geeft inzicht in een wereld die (nu nog, of helaas nog) voor velen verborgen blijft. Als onderzoeker en journalist loopt Anthony van der Meer (hopelijk heeft hij zijn computer inmiddels helemaal dichtgetimmerd) tegelijkertijd tegen de ethische grenzen op als hij de computer van zijn vriendin kraakt. Dat je dat doet is een ding, maar dat je dit ook durft uit te zenden vraagt heel veel moed. Het kan niet anders dat ook hij heeft gedacht, dit moet iedereen zien. En daar zijn we precies op het punt wat wij ook vinden. Deze docu is niet vrijblijvend, ga hem kijken, gewoon omdat het moet!

Rats & Slaves gehackte computers kopen