Google heeft laten weten dat het bedrijf een nieuwe doorbraak in kwantumkracht heeft bereikt in een artikel dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift: Nature.

De aankondiging komt precies een maand nadat het in eerste instantie lekte toen de krant van Google per ongeluk te vroeg werd gepubliceerd. Nu is het echter officieel, wat betekent dat de volledige details van het onderzoek openbaar zijn gemaakt en de bredere wetenschappelijke gemeenschap het volledige plaatje kan zien.

In geen 10.000 jaar

Google zegt dat zijn 54-qubit Sycamore-processor in 200 seconden een berekening kon uitvoeren die ’s werelds krachtigste supercomputer 10.000 jaar zou hebben gekost. Dat zou betekenen dat de berekening, waarbij willekeurige getallen werden gebruikt, in wezen onmogelijk is op een traditionele, niet-kwantumcomputer.

IBM, de belangrijkste kwantumcomputerconcurrent van Google, betwist het verhaal en dat is niet verwonderlijk. In een blogpost die maandag preventief werd gepubliceerd, zei het bedrijf dat dezelfde taak in maar 2,5 dagen op een klassiek systeem kon worden uitgevoerd, in plaats van de 10.000 jaar die Google beweert. IBM zegt dat Google “er niet in slaagde om volledig rekening te houden met de overvloedige schijfopslag” bij het inschatten van hoe lang een traditionele supercomputer er over zou doen om de berekening uit te voeren.

Doorbraak

Ondanks de pogingen van IBM om de prestaties van Google weg te wuiven, verwelkomden velen in de onderzoeksgemeenschap het nieuws, zoals wetenschappers van de New York Times die de doorbraak van Google vergelijken met de eerste vliegtuigvlucht van de gebroeders Wright in 1903. We kunnen nog jaren verwijderd zijn van kwantumcomputers die nuttig zijn voor praktische taken, maar de bevindingen van Google hebben eindelijk het bewijs geleverd dat een dergelijke toekomst in de eerste plaats mogelijk is.