India zei maandag dat het vooruitgang boekt met de plannen om social media apps te reguleren. Men is bang dat dergelijke services de democratie in India kunnen ondermijnen.

Nieuwe wetgeving

Er werd voor nieuwe wetgeving gepleit bij het Indiase Hooggerechtshof. In de ingediende paperassen staat dat regulering bedoeld is om de rechten van individuen te waarborgen en de veiligheid, integriteit en soevereiniteit van de natie te beschermen”.

De Indiase regering publiceerde eind vorig jaar al een aantal concept richtlijnen. De voorgestelde regels, die de wetten van 2011 herzien, richtten zich op elke app of internetservice met meer dan 5 miljoen gebruikers.

Overheidsfunctionarissen meldden destijds dat het ging om maatregelen tegen fake news”.

Whatsapp

Eerder werd Whatsapp gedwongen om een systeem te introduceren waarmee de bron van elk bericht kan worden achterhaald. Facebook verzet zich daartegen en er loopt inmiddels een proces. Whatsapp is Indias populairste instant messenger met meer dan 400 miljoen gebruikers.

Er werd al gesuggereerd dat social mediaplatforms hun gebruikers verplicht zou moeten stellen zich middels Aadhaar aan te melden. Aadhaar is een door de overheid uitgegeven biometrische ID van 12 cijfers. Meer dan 1,2 miljard mensen in India zijn ingeschreven in het systeem.

Facebook betoogt dat het voldoen aan dergelijke eisen zou betekenen dat de end-to-end encryptie zou moeten worden verbroken. Dat zou de veiligheid en privacy van de gebruikers in gevaar brengen.

Massaal online

De bevolking van India is de laatste jaren massaal online gegaan. Naar schatting zijn meer dan 600 miljoen internetgebruikers in India. Zij gebruiken veelal goedkope Android-handsets.

[Fotocredits © CarryLove – Adobe Stock]