Rietjes, waterflesjes, broodzakjes, wattenstaafjes en het merendeel van alle voedselverpakkingen: waarschijnlijk heb je op zijn minst een van deze producten in huis en ze hebben met elkaar gemeen dat ze uit plastic bestaan. Per jaar komt er meer dan 8 miljoen ton plastic afval in zee terecht en dat is niet alleen schadelijk voor het zeeleven, maar vormt ook potentiële gevaren voor de mens.

Microplastics

Microplastics – stukjes plastic van minder dan 5 mm groot – worden namelijk opgegeten door vissen en belanden vervolgens op ons bord. Deze kleine stukjes plastic ontstaan doordat grote stukken plastic afgebroken worden, maar ze worden ook expres in veel producten verwerkt, zoals in cosmetica of schoonmaakmiddelen. De minuscule deeltjes worden letterlijk overal ter wereld teruggevonden: van afgelegen gebieden in de Alpen tot de diepste plek op aarde: de Marianentrog in de Grote Oceaan.

Onderzoek

The Verge ging langs bij onderzoekers van Colombia University om garnalen, gekocht op de markt, te laten onderzoeken. Onderzoekster Debra Magadini, gespecialiseerd in microplastics in zeevruchten, vertelt dat ze eigenlijk altijd microplastics tegenkomt bij het ontleden van vissen, ongeacht de soort. Zo ook in de garnalen die de journaliste van The Verge meenam naar het lab. In elke garnaal zaten microplastics.