Het klinkt een beetje ouderwets, maar het zou best eens levens kunnen redden. De walkie talkie van Motorola. Het telefoonbedrijf is dit jaar goed bezig met zijn Moto One, maar de ‘Solutions’-tak van het bedrijf is naar iets heel anders op zoek. Dat is op zoek naar communicatie die wat steviger in zijn schoenen staat: walkie talkies, waarmee hulpverleners contact kunnen houden als bijvoorbeeld geen telefoonverkeer mogelijk is.

Walkie talkie

Het zijn bepaald geen walkie talkies zoals de My First Sony die je vroeger had, dit zijn high tech apparaten die levens kunnen redden. In Amerika is het in het orkaanseizoen vaak het geval dat er één of meerdere staten worden getroffen door een flinke orkaan, waardoor telefoonpalen worden geraakt en er geen mobiel netwerk is. Op het moment dat dat wegvalt, kunnen dan de walkie talkies worden ingezet. Deze werken via een andere infrastructuur, waardoor hulpverleners op kilometers afstand toch nog contact kunnen houden. Denk bijvoorbeeld ook aan toepassingen bij bosbranden of aardbevingen.

Deze landmobiele radio’s, zoals walkie talkies ook wel worden genoemd, worden ook vaak gebruikt door politieagenten en de brandweer. Motorole Solutions (die van de smartphones heet Motorola Mobility) is al groot in landmobiele radio’s, maar heeft er nu één ontwikkeld die wel heel geavanceerd is. De APX Next heeft een dikke antenne en flinke knoppen, zodat je die makkelijk kunt hanteren. Het heeft ook een touchscreen en een stemherkenningssysteem dat zelfs als je op een kermis loopt nog werkt.

Kentekens opvragen

Er is meer, want het apparaat kan dankzij kunstmatige intelligentie 95 standaard zoekopdrachten van hulpverleners aan, zoals het opvragen van een rijbewijs of een kenteken. Dit doet hij zonder hiervoor een mens nodig het hebben. Zeker als je een stressvolle baan hebt waarbij je in levensbedreigende of andere enorm stressvolle situaties terechtkomt, dan kan dat enorm veel tijd schelen.

De walkie talkie werkt met een radiochip voor op land en een 4G/LTE-chip voor als de mobiele netwerktoren er nog wel in goede orde staat. Ze kunnen samenwerken, maar het is ook mogelijk om ze los van elkaar te gebruiken. Hoewel er een voice-assistant in de walkie talkie is ingebouwd, is het niet per se nodig om hardop in het apparaat te schreeuwen om die te activeren. Daarvoor zijn knoppen aan het systeem toegevoegd, zodat je het apparaat op een veilige manier kunt gebruiken.

Zo is het ook niet zo dat de assistant hardop gaat vertellen dat kenteken 44-AAA-44 toebehoort aan Piet Jansen die woont op de Dorpsstraat 29 in Leeuwarden. Het apparaat geeft een bliepje als hij gevonden heeft wat je zoekt en daarna kun je zelf kiezen wanneer je op de knop drukt om de resultaten te horen. Wil je ze liever lezen, dan kan dat ook: de walkie talkie heeft een scherm. Goed om te zien dat het apparaat dus op meerdere manieren bijdraagt aan de veiligheid: niet alleen die van de mensen die worden geholpen, maar ook de hulpverleners zelf. Wat de APX Next kost, is nog onbekend.

Telefoon en walkie talkie komen wel vaker dicht bij elkaar in de buurt. Zo waas Apple met een walkie talkie-functie bezig op iPhone, maar die is recentelijk uitgesteld.