De drie staatstelcos van China kondigden op donderdag aan dat hun 5G-abonnementen op vrijdag in de verkoop gaan. Een belangrijke stap voorwaarts voor China, zeker nu de spanningen met Washington opnieuw zijn opgelopen. Het land koestert ambities om een technologische grootmacht te worden.

5G-abonnementen

De 5G-abonnementen van China Mobile, China Unicom en China Telecom starten bij 128 yuan per maand, omgerekend ongeveer € 16. Chinese consumenten kunnen vanaf vrijdag landelijk gebruik gaan maken van ultrasnel mobiel Internet.

Het oorspronkelijke plan was om begin volgend jaar te beginnen met 5G maar Beijing heeft de plannen versneld als gevolg van de spanningen met de VS. Vooral de boycot van Huawei zette kwaad bloed in Beijing. 5G is nodig om nieuwe technologieën te ontwikkelen, zoals het autonoom autorijden, maar kan ook worden gebruikt voor het ontwikkelen van de nieuwste generatie wapens.

“China heeft nu het grootste operationele 5G-netwerk ter wereld, en de schaal van het netwerk en de bescheiden prijs van de 5G-diensten zullen een enorme impact hebben op de supply chain,” meldde Bernstein Research deze week in een rapport.

50.000 5G-basisstations

Autoriteiten hebben gezegd dat ze van plan zijn om tegen het einde van het jaar meer dan 50.000 5G-basisstations te installeren in 50 Chinese steden. Grote steden zoals Beijing, Shanghai, Guangzhou en Hangzhou beschikken al over 5G-dekking.

Chinese bedrijven zoals Xiaomi en Huawei hebben inmiddels nieuwe producten onthuld die gebruik maken van 5G. Huawei denkt daarbij een flinke omzetstijging te gaan realiseren.

Smartphoneproducent Xiaomi zei eerder deze maand dat het van plan is om volgend jaar meer dan 10 5G-telefoons te lanceren. Er wordt inmiddels gevreesd dat de markt voor 4G-smartphones zal instorten.

[Fotocredits © metamorworks – Adobe Stock]