Sta je in de Ikea, word je weer die gratis koffie door de neus geboord omdat je je Family-pas niet bij je hebt. Hoewel Ikea daar wel wat handige oplossingen voor heeft, is een app waarin je al je pasjes op kan slaan eigenlijk het makkelijkst. Om te kijken of dat klopt, probeerden we de OK-app uit.

Het logo lijkt enerzijds op dat van een goed doel en anderzijds op een soort unisex-teken, maar wat de OK-app heel slim doet is dat het toch herkenbaar is. Er zijn niet zo heel veel apps die voor een paars icoon kiezen, waardoor hij snel in het oog springt. Dat is handig, want als je bij de kassa staat, dan wil je even snel die klantenkaart tevoorschijn halen. De app laadt gelukkig ook snel. Dat is bij de applicaties van de winkelketens zelf nog wel eens anders, zeker als er binnen ook niet zoveel bereik is.

Een app voor al je pasjes

Het is erg makkelijk om klantenkaarten toe te voegen aan de pasjes app. Toen we de barcodescanner zagen, brak ons wel even het zweet uit: de meeste fysieke pasjes hebben we inmiddels allang niet meer, omdat die per winkel al in app-vorm hebben. Gelukkig is er ook een optie om een foto te scannen. Dat betekent dus dat je een screenshot maakt van je klantenkaart, en dat screenshot opent als ‘foto’. Het is bizar hoe snel de app de barcode vindt en de klantenpas toevoegt. Minstens net zo bizar is de enorme waslijst aan bedrijven met klantenkaarten.

Dat komt enerzijds omdat de OK-app zo volledig mogelijk wil zijn in de opties om pasjes toe te voegen, maar anderzijds omdat je bijvoorbeeld ook entreekaartjes via Eurosparen kunt toevoegen. Voor de dierentuin bijvoorbeeld. Je kunt QR-codes scannen, streepjescodes, noem maar op. Je hebt in tien minuten al een heleboel pasjes in de app staan en dat wordt erg overzichtelijk weergegeven. Tijd dus om alle apps van bedrijven weg te gooien, want die heb je dan niet meer nodig, toch?

Dat is niet helemaal waar. Vaak kunnen de eigen apps van winkels je wijzen op extra acties, of kun je er bijvoorbeeld een op winkelroute gesorteerd boodschappenlijstje in maken. Bovendien zijn er ook apps waarin je een bepaalde handeling moet doen om extra voordeel te krijgen, waardoor je de app toch nog nodig hebt. Je kunt wel een heleboel apps wegdoen, maar bedenk je goed welke meer bieden dan slechts een verkapte loyaltykaart om te zorgen dat je geen voordeel misloopt. Uiteraard is het ook aan te raden te bedenken bij welke winkels je echt vaak komt.

ok-app-scannen
Eenvoudig te scannen.