Met de huidige huizenmarkt is de kans groter dat je iets kleiner gaat wonen, dan juist groter. De huizenprijzen zijn hoog en tegelijkertijd zijn er weinig woningen voor alleenstaanden. Heb je echter toch veel spullen, dan heb je een aantal opties: minimaliseren, vrienden en familie lief aankijken of opslag huren.

Minimaliseren is op dit moment een enorme trend. Niet voor niets trekt ‘The Minimalist Podcast’ tienduizenden luisteraars en verkoopt Marie Kondo 11 miljoen boeken over afstand doen van je bezittingen. Heb je echt vijftien spijkerbroeken nodig? Of die collectie boeken die je toch nooit meer gaat lezen? Het kan erg bevrijdend werken om te minimaliseren. Minder spullen bezitten betekent ook minder spullen om je zorgen om te maken, en dat hoeft echt niet meteen te betekenen dat je al je bezittingen in één rugzak moet kunnen passen.

Minimaliseren

Echter is minimaliseren wel vaak een pijnlijk proces. Je moet bijvoorbeeld afstand doen van dierbare bezittingen zoals cadeaus van anderen. Of je moet artikelen waar je net veel voor hebt betaald ineens voor de helft verkopen op Marktplaats. Een andere optie is dan om dit soort spullen tijdelijk bij vrienden of familie te plaatsen, als zij ruimte hebben. Eventueel kun je aanbieden te betalen, maar vaak zullen bijvoorbeeld ouders of broers of zussen wel over hun hart strijken. Mits het is niet je complete inboedel is natuurlijk.

Een optie die je wat dat betreft wat meer vrijheid biedt, dat is het gebruiken van opslagruimte. Hiervoor ben je wel maandelijks een x bedrag kwijt, maar dan kun je tenminste wat spullen kwijt die je te dierbaar of kostbaar zijn om van de hand te doen. Een optie in Amsterdam is bijvoorbeeld Boxie24.

Wij vroegen eigenaar Gerrit Jan Reinders enkele tips, mocht je op zoek zijn naar opslagruimte. Zo is het altijd erg lastig om in te schatten hoe groot de ruimte aan opslag moet zijn. Gerrit Jan: “Wij hanteren de ‘opp / 10 – regel’, wat wil zeggen dat je bij een appartement van 100 m2 waarschijnlijk voldoende hebt aan 10 m2 aan opslagruimte. Heb je erg veel spullen, dan adviseren wij 2 m2 extra. Heb je echter minder nodig dan je vooraf had ingeschat, dan passen wij dit kosteloos aan.”

Hogere prijzen in de hoofdstad

In Amsterdam ben je uiteraard meer geld kwijt aan opslag dan in kleinere plaatsen. “De m2-prijs is hoger in de hoofdstad. Hierdoor zijn de vaste kosten voor ons ook hoger, waardoor de prijzen van onze vestigingen in de randstad iets hoger liggen dan in het oosten van het land. De regels zijn wel landelijk hetzelfde, zo mag je bijvoorbeeld geen verdovende middelen of gestolen goederen opslaan.”

Wat ligt er eigenlijk vooral in zo’n opslagloods? “Dat loopt erg uiteen en hangt ook van het type klant af. Particulieren slaan meubels, maar ook kerstversiering of ski’s op. Zakelijke klanten kiezen er vaak voor hun archief bij ons op te slaan, omdat de condities hier beter zijn. Denk ook aan terrasmeubilair van hotels en café’s. Het is bij ons vooral druk in het voorjaar. Zodra de eerste zonneschijn zich weer laat zien na de winter, beginnen mensen massaal met de grote schoonmaak. Uiteraard is ook de zomervakantie druk, wanneer mensen bijvoorbeeld gaan studeren en daardoor van woning wisselen.”

Boxie24 probeert het anders te doen dan de rest door meer service te bieden. “Wij halen de spullen gratis op bij de klant, waardoor je niet zelf een busje hoeft te huren. Dat scheelt tijd en geld. We hebben bovendien een duurzame verhuizendozenservice. Het is belangrijk om goed te weten wat je precies kwijt bent aan opslag en we willen daarin transparant zijn. Daarom hebben wij de prijzen op onze website staan.”

Storage Wars

Komt het vaak voor dat mensen hun spullen niet meer ophalen? Gerrit Jan ziet dat dat wel meevalt. “Men is vaak gehecht aan de spullen. Wij proberen altijd met de klant tot een oplossing te komen en bieden zelfs financiële hulp aan. Lukt dat niet, dan kijken we samen of de spullen naar een kringloopwinkel of goede doelen gaan. Taferelen zoals in Storage Wars hebben we naar mijn weten in Nederland niet. Het gebeurt sowieso maar zelden dat een box niet wordt leeggehaald, waardoor een veiling waarschijnlijk niet veel potentiële opkopers zou aantrekken. Wij geven de spullen liever aan goede doelen.”

Wil je opslag gaan huren? Let dan op de volgende zaken: “Kijk naar de extra voordelen die opslagbedrijven aanbieden, zoals gratis haal- en brengservice, eerste maand gratis, kortingen bij langdurig verblijf, enzovoort. Zo kan je voordeel snel oplopen. Lees daarnaast ook altijd de kleine lettertjes. Sommige aanbieders zetten hierin dat ze tussentijds de prijzen mogen verhogen of dat je achteraf administratie- of opzegkosten moet betalen.”

Succes met verhuizen!