Het komt je vast bekend voor: je wordt uit het niets toegevoegd aan een groepschat op WhatsApp. Samen met bekenden of onbekenden neem je ineens deel aan een gesprek over ‘het verjaardagscadeau voor Hanny’ of ‘borrel voor Imke’.

Groepschat weigeren

WhatsApp heeft begrepen dat niet iedereen zin heeft om deel te nemen aan alle groepsgesprekken waarvoor wordt uitgenodigd. Je kunt natuurlijk altijd zelf een gesprek verlaten, maar nu is het dus ook mogelijk om de groepschat al te weigeren voordat de berichtenstroom op gang komt.

De nieuwe functie komt trouwens niet helemaal als verrassing. WhatsApp kondigde het begin april van dit jaar al aan. Blijkbaar heeft de daadwerkelijke uitrol iets langer geduurd, maar nu is het dus echt zover!

Zelf bepalen wie jou kan uitnodigen

Overigens kun je niet zomaar alle groepschats weigeren. Je moet instellen welke personen jou aan een groepsgesprek mogen toevoegen.

Je schakelt de functie als volgt in:

  • Ga naar Instellingen in WhatsApp
  • Tik op Account
  • Ga naar Privacy > Groepen
  • Selecteer een van de drie opties: ‘iedereen’, ‘mijn contacten’ of ‘mijn contacten, behalve…’

De optie ‘mijn contacten’ betekent dat alleen gebruikers die in je adresboek zijn opgeslagen je mogen toevoegen aan een groepsgesprek. ‘Mijn contacten behalve…’ betekent dat je zelf exact aangeeft wie jou mag uitnodigen.

Zit je per ongeluk toch in een ongewenste groep? Dan ga je in de chat naar de groepsinformatie en kies je helemaal onderaan voor ‘verlaat groep’. Wil je wel onderdeel uit blijven maken van de groep maar niet alle berichten direct zien? Dan demp je het gesprek gewoon (tot een jaar).

WhatsApp groepen