Er komen verregaande nieuwe regels aan voor één van onze favoriete sporten: Formule 1. Zo mag een team in 2021 nog maar 175 miljoen dollar kosten. Dat is gelukkig voor de teams exclusief de coureurs, maar het betekent wel dat teams nog beter moeten nadenken over wat ze inzetten om die allerbeste auto samen te stellen.

Formule 1 moet eerlijker

De regels voor Formule 1 worden flink aangescherpt en daar is het ook wel weer tijd voor. De laatste verregaande veranderingen voor de sport vonden plaats in het jaar 2014. Echter zijn de bolides alleen maar duurder geworden en worden sommige teams ervan beticht simpelweg te winnen omdat ze meer geld hebben. Het Amerikaanse Liberty Media, dat de commerciële rechten heeft op Formule 1 sinds 2017, wil dat de sport eerlijker wordt.

Het moet bovendien makkelijker worden gemaakt voor een auto om een andere op de voet te volgen, ook in de bochten waar huidige F1-bolides vaak 80 procent van hun frontale downforce verliezen, maar door een aanpassing kan dit zakken naar slechts 10 procent. Wielen worden zo’n 18 inch in diameter, wat een enorme verandering is van de 13 inch die het nu is.

Geen big spenders meer

Hydraulische veringen worden verboden en de auto wordt zwaarder: 768 kilogram. Dat is echter niet de grootste uitdaging: dat is namelijk het geld dat gespendeerd mag worden. Gemiddeld spendeert een team zo’n 312 miljoen dollar per jaar en dat moet worden teruggeschroefd naar een kleine 175 miljoen. Het kan zijn dat dit iets meer wordt, mochten er meer dan 21 races worden gereden. Er mogen volgens de nieuwe regels namelijk 25 races mogen gereden. Er komt per race 1 miljoen bij voor een team om extra uit te geven.

Mocht je graag naar wedstrijden gaan, dan gaat er ook wat groots veranderen. Waar het normaal een soort festival van vier dagen is, wordt het F1-weekend nog maar drie dagen. Wat normaliter op donderdag gebeurt, verplaatst nu naar de vrijdag. Kortom, er komen grote veranderingen naar onze zo geliefde motorsport en dit was slechts een selectie. We zijn natuurlijk benieuwd wat die gaan betekenen voor kampioen Lewis Hamilton, maar ook onze Nederlandse held Max Verstappen. Waarschijnlijk kunnen we er in het aankomende seizoen al een voorproefje van zien, want sommige regels worden dan vast getest.