In Nederland hebben we inmiddels klinieken die therapie bieden voor jongeren met gameverslavingsproblemen en wordt er gestreden tegen lootboxes omdat deze jongeren in contact zouden brengen met gokken. In China gaan ze veel verder om jongeren ervan te weerhouden teveel te gamen. Daar is een soort videogame-avondklok ingesteld.

Regels in China

Als je in China woont en onder de achttien jaar bent, dan bepaalt de overheid dat je van ongeveer bedtijd tot wakker worden niet mag gamen. Het is verboden om in dat land tussen 22:00 en 08:00 uur computerspellen te doen. Dat is nog niet alles, want er zijn nog vijf regels aangekondigd die betrekking hebben op games, waaronder enkele regels die gamen aanzienlijk minder privé maken.

Je moet je met je echte naam aanmelden bij game-uitgeverijen. Ook als je dus tot nu toe geen registratie hebt gedaan, dan moet je alsnog met terugwerkende kracht zorgen dat het gamebedrijf weet wie je bent. Doe je dat niet snel genoeg, dan kun je geblokkeerd worden. Gamebedrijven nemen de regels erg serieus, zo zijn er aanbieders die al langere tijd een avondklok hebben ingesteld, waardoor jonge gamers in de tijd dat ze horen te slapen niet inloggen bij de games.

Gametijd

Er zijn meer regels, zoals de tijd die je aan één stuk door mag spelen. Waar menig gamer wel vijf uur achter elkaar speelt zonder zich te verroeren, is het in China niet mogelijk om langer te spelen dan anderhalf uur. Op feestdagen is dat iets langer, dan mag je tweemaal zo lang spelen: 3 uur.

Het zijn verregaande regels, waarbij we ons in Nederland waarschijnlijk weinig kunnen voorstellen. Er zit echter ook regelgeving bij die wel goed past bij hoe wij hier in Nederland steeds vaker tegen games aankijken: zo mogen gamers pas geld uitgeven in games als ze acht jaar of ouder zijn en mag dat tot ze zestien zijn niet meer zijn dan ongeveer 25 euro per maand. Ben je tussen de zestien en achttien, dan is dat ongeveer 50 euro.

Lootboxes

In Nederland kennen we deze regelgeving niet, maar de overheid werkt wel aan regels omtrent het aanbieden van lootboxes. Bovendien zijn er veel reclamecampagnes om te zorgen dat kinderen niet alleen “met hun hoofd in een scherm zitten”, maar ook buiten spelen en zich op manieren naast gamen vermaken met hun leeftijdsgenoten. Zo ver als het in China gaat, zal het hier echter waarschijnlijk niet snel gaan.