Doordat Nederland onderdeel is van Europa, is het voor veel landen mogelijk om visumvrij te reizen. Helemaal binnen Europa komt het bijna niet voor dat er een visum vereist is. Voor het maken van reizen buiten Europa, is het in veel gevallen niet ongebruikelijk dat er een reistoestemming vereist is.

De voorwaarden die aan een reistoestemming verbonden zitten verschillen ook erg vaak, waardoor het voor veel mensen onduidelijk is wat er bij welk visa vereist is. Daarom zetten wij in dit artikel de informatie over verschillende reistoestemmingen op een rijtje.

e-Visum, het visum van de toekomst

Ook de reiswereld ontkomt niet aan de digitalisering, zo worden er voor veel landen al e-Visums ingezet. Op deze manier worden de aanvraagprocessen vereenvoudigd, en bovendien kan het hele proces vanuit huis gedaan worden, wat veel reizigers als erg handig ervaren. De noodzaak voor visa wordt vaak vergeten, het is voor veel mensen ook onduidelijk voor welke reizen er wel of niet een visa vereist wordt.

Het visum zorgt ervoor dat je officieel toestemming hebt verkregen van de overheid van het land om het land te betreden. In de meeste gevallen zijn er een aantal verblijfsvoorwaarden aan verbonden, zo kun je met veel visa maar een kortere periode verblijven. Ook worden er regelmatig de benodigde verblijfsgegevens tijdens de reis gevraagd. Op deze manier kunnen de overheden in kaart brengen wie waar zou verblijven en hoe lang. Het is ook mogelijk om een verblijfsvergunning aan te vragen voor veel landen, alleen dit proces is een stuk lastiger.

De digitalisering van de wereld zorgt ervoor dat veel dingen eenvoudig via het internet geregeld kunnen worden. Zo ook de aanvraag van veel visa. Waar je in het verleden nog de ambassade moest bezoeken, kan de hele procedure nu eenvoudig vanuit huis geregeld worden. Tegenwoordig wordt dit door veel overheden aangeboden. De vereiste gegevens verschillen per land, alsook de kosten voor de aanvraag.

ESTA Amerika

Het Visa Waiver Program stelt reizigers in staat om zonder een visum naar Amerika te mogen reizen. Echter, om toch de veiligheid binnen de VS te blijven behouden is het ESTA in leven geroepen. Dit is een elektronische reistoestemming die vergelijkbaar is met een visum. Toch zijn de kosten voor het ESTA een stuk lager, eveneens kost het proces maar enkele minuten. De beoordeling van de aanvraag kan tot 72 uur in beslag nemen, maar in de meeste gevallen is er binnen enkele uren al een status bekend. Het overgrote deel van aanvragen wordt toegekend, waarbij er in uitzonderlijke gevallen een afgekeurde ESTA wordt afgegeven. Voor de reizigers met een afgekeurde ESTA is het nog mogelijk om een visumaanvraag te starten voor Amerika. Dit proces neemt wel veel tijd in beslag, waardoor het aangeraden is om het gehele proces van het ESTA aanvragen tijdig te starten.

Zonder geldige ESTA-reistoestemming word je namelijk geweigerd voor de vlucht, aangezien er voor de luchtvaartmaatschappij een boete staat op iedere reiziger die zij vervoeren zonder geldig ESTA. Het is mogelijk dat je alsnog in het vliegtuig beland, waarna je in de VS door de douane alsnog geen toegang zal verkrijgen. Zij kunnen eenvoudig controleren of jouw paspoortnummer overeenkomt met een toegekend ESTA. De reistoestemming wordt namelijk aan het paspoortnummer gekoppeld. Bekijk onderstaande video voor een duidelijk beeld over het aanvragen.