YouTube heeft hun servicevoorwaarden gewijzigd (je weet wel, dat langdradige document dat niemand echt leest). Door een specifieke clausule maken verschillende content creators zich al zorgen over de toekomst van hun kanaal. Onder de nieuwe voorwaarden, onder sectie “Account Suspension & Termination”, valt een clausule waarin staat;

“YouTube may terminate your access, or your Google account’s access to all or part of the Service if YouTube believes, in its sole discretion, that provision of the Service to you is no longer commercially viable.”

Account beëindigen

YouTube mag dus de toegang tot je YouTube account of zelfs je gehele Google account beëindigen, als YouTube vind dat je kanaal niet langer rendabel is. Het schijnt niet alleen voor content creators te gelden, maar ook voor de kijkers, omdat er ook ‘Google account’ in de voorwaarde staat.

De nieuwe clausule maakt het dus steeds moeilijker voor nieuwe content creators, want hoewel sommige kanalen snel een forse stijging ervaren, duurt het voor de meeste vloggers vaak lang voordat ze rendabel zijn.

Sommigen mensen maken zich ook zorgen dat dit het begin is van censuur op de website. Optimistische mensen denken juist dat dit slechts een manier is om haatdragende en andere discriminerende video’s in bedwang te houden.