De Consumentenbond deed onderzoek gedaan naar de kosten die automobilisten maandelijks aan hun auto kwijt zijn. 1 op de 5 autobezitters heeft geen idee van de kosten die zij aan hun voertuig betalen. 63% weet ongeveer wat ze maandelijks kwijt zijn en slechts 17% weet dit exact. Deze kosten lopen bij een auto uiteen van € 250,- voor een 5 jaar oude Dacia Sandero tot € 1600,- per maand voor een nieuwe Mercedes-Benz.

Bij de berekening is uitgegaan van een gemiddeld van 15.000 kilometers per jaar. De prijzen voor brandstof en premies voor de verzekering zijn in het laatste jaar flink gestegen.

Liever eigen auto dan leaseauto

Het grootste deel van de Nederlandse automobilisten geeft de voorkeur aan een eigen auto boven een leaseauto. Meer dan de helft van de ondervraagden wil dan ook een volgende auto met eigen geld kopen in plaats van leasen en een kwart denkt na over de aanschaf van een nieuwe auto. Steeds meer consumenten leasen privé een auto vanwege de vaste kosten en het gemak.

Geld lenen voor de aanschaf van een andere auto zien steeds minder mensen zitten. Elektrische en hybride auto’s winnen aan populariteit, meer dan de helft van de ondervraagden wil dat een volgende auto volledig elektrisch of hybride is.

Onduidelijke leasecontracten

Hoewel private lease in opkomst is, weten veel ondervraagden niet precies wat de regels zijn hiervoor. De meeste consumenten denken, ten onrechte, dat zij geen schadevrije jaren opbouwen als ze privé een auto leasen. In werkelijkheid ontvangen verzekerden een verklaring met opgebouwde jaren na afloop van het leasecontract. Eerder opgebouwde schadevrije jaren kunnen wel vervallen.

De goedkoopste auto in het onderzoek is dus een Dacia Sandero en de duurste een Mercedes-Benz S 350 BlueTEC Prestige, waarvoor € 1600,- per maand betaald moet worden.

Website van het jaar

Eerder deze week werd de website van de Consumentenbond voor het derde opeenvolgende jaar uitgeroepen tot Populairste Website in de categorie Vergelijking. De Website van het Jaar-verkiezing is een initiatief van Multiscope en Emerce en behoort tot de grootste online publieksverkiezingen van Nederland. Overall winnaar is dit jaar de website van PSV. Op de website van de Consumentenbond staat een overzicht van vergelijkers voor zorgverzekeringen, inboedel-, aansprakelijkheids-, auto- en rechtsbijstandverzekeringen, maar ook vergelijkers voor energieleveranciers, alles-in-1-providers en mobiele abonnementen.