De volledig elektrische Volvo XC40 Recharge is een maand geleden aangekondigd. Hij heeft geen uitlaten, geen verbrandingsmotor en geen grille. Deze auto is volledig elektrisch en uitgerust met ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), Volvo’s basis voor autonoom rijden. “We tonen lef door als eerste autobedrijf met Google samen te werken. We maken een geweldige klantervaring, niet door alles zelf te doen.”, zegt Volvo’s Chief Digital Officer Ödgärd Andersson. “Want we gebruiken Android in deze auto, waardoor je real time-diensten kan gebruiken als Google Assistant en de andere apps uit de Play Store die relevant zijn voor het auto-OS.”

Volvo XC30 Recharge

De XC40 Recharge – de naam Recharge staat voor alle Volvo’s met een stekker – is een nieuwe stap voor Volvo, zeker door de toevoeging van de uitgebreidere rijdersassistentie. ADAS is met zijn radars, camera’s en ultrasonische sensoren de basis voor toekomstige technologie voor autonoom rijden bij Volvo. De batterij van de auto is in de vloer van de bolide geïntegreerd. Hierdoor, en door het wegnemen van de verbrandingsmotor, is er meer opbergruimte in de auto.

De XC40 is ook de eerste Volvo die draadloos grotere software- en besturingssysteemupdates ontvangt (‘over-the-air’), er waren al over-the-air-updates voor apps en kaarten in huidige Volvo’s. XC40 is als eerste auto in de vloot van Volvo voorzien van Android Automotive OS, dat is ontstaan uit een samenwerking tussen het Zweedse automerk en Google. Hierdoor kun je via de stemassistent bepaalde functionaliteiten van de auto aanspreken.

Ödgärd Andersson: “We hebben niet ons eigen Volvo-systeem gemaakt, omdat we mensen de ervaring willen bieden die ze gewend zijn en die ze het prettigst vinden. Ze kennen Google van hun telefoon en dat is waar de verwachtingen van gebruikers vandaan komen, niet van andere automerken. We moeten zorgen dat de ervaring van onze klanten steeds verbetert en dat kon nu in samenwerking met Google. We zijn niet beter dan anderen in alles, dat kan niet. Dus Assistant of Maps ontwikkeld om helemaal in de auto te passen, dat is een goede team-up met Google.”

Ödgärd Andersson
Ödgärd Andersson