2019 was geen slecht jaar in smartphones. Oke, de verwachte hype van vouwbare telefoons is nog niet zo hevig losgebarsten door technische problemen, maar inmiddels kun je wel met toestellen die iets minder high end zijn geweldige foto’s maken. High end smartphones kunnen op hun beurt sinds dit jaar nóg professionelere foto’s maken, onder andere door groothoeklenzen en zoomen. Echte vernieuwing hebben we niet gezien in 2019, gaat dat in 2020 veranderen? Deze telefoons worden verwacht in 2020.

iPhone 12

Apple schijnt in 2020 het plan te hebben om andere schermformaten te gebruiken voor zijn iPhone: er wordt gedacht aan 5,4 inch of 6,1 en 6,7 inch. Er zou worden gekozen voor een OLED-scherm, wat een flink verschil is met de Apple Liquid Retina-displays van nu. Apple zal bovendien waarschijnlijk meer doen met Qualcomm-chips, wat eerder niet mogelijk was door een langlopende ruzie tussen de twee. Je kunt die iPhone 12 ontgrendelen door Touch ID, wat een comeback zou maken in 2020. Je ontgrendelt het dit keer niet op een specifieke plek op de telefoon, maar via het hele scherm. Qua fotografie en video’s maken kunnen we drie camera’s in de nieuwe iPhone verwachten en een 3D-lasersensor waarmee diepte in foto’s beter wordt gezien.

Huawei P40

Als we kijken naar het verleden van Huawei, dan weten we dat we in de eerste helft van het nieuwe jaar een Huawei P40 kunnen verwachten. De Pro-variant schijnt te worden voorzien van maar liefst vijf camera’s. Wat echter een grotere vraag is bij Huawei in 2020, dat is hoe het verder moet met het probleem dat Amerika een handelsverdrag in het leven heeft geroepen. Hierdoor kan P40 niet worden voorzien van de app-store van Google, waardoor het mogelijk zal draaien op Huawei’s eigen besturingssysteem Harmony OS.