Deze week waarschuwde de Consumentenbond nog voor neppe webwinkels en nu blijkt dat de FIOD op grote schaal onderzoek doet naar fraude bij webshops. Deze week deed de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst invallen bij bedrijven in Arnhem en Hengelo. Hier lagen geïmporteerde spullen uit China en de webwinkel verkocht deze zonder btw af te dragen. Sindsdien is de de website van superaankoop.co.nl dan ook uit de lucht. Er zou voor meer dan 2,5 miljoen euro aan btw-fraude zijn gepleegd.

E-commerce fraudeurs

Fraude bij webwinkels blijkt vaak voor te komen en de FIOD is alert op invoeraangiften met lage douanewaarden. Dat gebeurt om btw en invoerrechten te ontduiken. Uiteraard profiteert de frauderende webwinkel hier flink van, omdat de producten goedkoper aangeboden kunnen worden. Voor bedrijven die wel belasting betalen is het onmogelijk om de btw-kosten en invoerrechten niet door te rekenen. Zij verliezen waarschijnlijk dus klanten aan de frauderende webshops. Concurrentievervalsing wordt hard aangepast door De Douane, de Belastingdienst, de FIOD en het Functioneel Parket.

Controlerende functie

De Douane heeft een controlerende functie op verschuldigd belastingen bij invoer van producten. Aangezien er steeds meer goederen en diensten online worden aangeboden, is er ontzettend veel werk voor de Douane. Vaak komen de goederen namelijk uit het buitenland en worden na importeren online verkocht door een Nederlandse webwinkel. Zowel in het aantal douaneaangiften als in aantallen pakketten is een flinke groei te zien.

Eerder deze maand is de Douane een campagne gestart voor online shoppers. Er wordt gewezen op de regels die er zijn bij aankopen buiten de EU.

Let zelf ook goed op waar je bestelt

Het is verstandig om zelf ook goed op te letten bij welke webshop je bestelt. Is het een nieuwe winkel en zijn de prijzen bizar laag? Dan kan er iets niet in de haak zijn. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het aan te raden om zelf wat onderzoek te doen naar de betreffende winkel. En als je een product koopt wat van een fabrikant buiten de EU afkomstig is, is het verstandig om te letten op de veiligheid ervan. Zeker als het gaat om elektrische producten.

Superaankoop blijkt toch niet zo’n aantrekkelijke deal

Overigens zien wij op de website van Trustpilot wisselende beoordelingen over de site van superaankoop.co.nl, de site waar de FIOD een inval heeft gedaan. Er zijn ongeveer net zoveel mensen die de site als ‘uitstekend’ beoordelen als consumenten die het als ‘zeer slecht’ hebben ervaren. Uiteraard klagen klanten de afgelopen dagen over bestellingen die waarschijnlijk niet meer zullen arriveren omdat de site uit de lucht is gehaald en er geen contact meer opgenomen kan worden.