Als je een nieuw telefoonabonnement afsluit, dan moet je in Nederland in veel gevallen een identiteitsbewijs tonen om onder andere t tegen te gaan. Stel je voor dat dat je niet met een papier hoeft te zwaaien, maar je gezicht moet laten scannen? In China is dat tegenwoordig verplicht bij het afsluiten van een mobiel telefoonabonnement.

China en de gezichtsscan

China gebruikt die gezichtsscan om de identiteit van zoveel mogelijk Chinese internetters te bevestigen. Het gaat om honderden miljoenen mensen. Eerder was het ook in China de standaard om je identiteitsbewijs te laten zien, maar de overheid meent dat deze nieuwe regel van belang is om online rechten van burgers te kunnen beschermen tegen onder andere oplichters. Aan deze regel kleeft echter nog een andere regel: je mag geen simkaarten doorverkopen.

De nieuwe verplichting krijgt veel kritiek. Veel mensen vinden dat China te ver gaat in het identificeren van burgers. Door veelvuldig gebruik te maken van geavanceerde gezichtsherkenningstechnologie krijgt de overheid veel meer inzicht in burgers en er bestaan zorgen over wat het precies met die informatie doet. In China is het inmiddels al heel normaal dat de overheid weet aan welke politieke kant je staat en wat je bloedgroep is.

Officiële rangorde van burgers

Daarnaast is het heel gewoon om mensen publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Zo krijg je niet alleen een boete per sms als je bij een rood stoplicht toch oversteekt: je gezicht wordt op schermen in de buurt getoond. Met je naam erbij, dus als mensen je willen opzoeken op het internet, dan is dat geen probleem. Hier houdt het echter niet op. De Chinese overheid wil een officiële rangorde van burgers maken door een uitgebreide nationale database te hebben met allerhande gegevens van de inwoners.

Nu schiet het aanleggen van zo’n database al bij velen in het verkeerde keelgat: wat de overheid ermee doet gaat nog veel verder. Je krijgt namelijk een gedragsscore in die database en als je vaak door rood wandelt of ander gedrag vertoond dat in strijd is met wat de overheid oké acht, dan verlies je bijvoorbeeld de mogelijkheid om een lening te krijgen, of zelfs een treinkaartje te kopen.

Hoewel de tech-revolutie in China grote nadelen kent, is het ook positief. Er is zoveel innovatie, dat China in korte tijd uitgroeit tot toonaangevend techgigant. Sommige mensen menen dat we daar in het Westen niet op moeten wachten, en dat we actie moeten ondernemen. Tegelijkertijd onderneemt een land als Amerika bijvoorbeeld actie tegen technologische inmenging van China door het Huawei onmogelijk te maken Google-diensten aan te bieden.