Chinese wetenschappers hebben onlangs aangekondigd dat ze een cloud-based camerasysteem van 500 megapixels hebben gemaakt. Volgens de makers kan de camera met extreem detail een gezicht vastleggen, zelfs in in een stadion vol mensen. Vervolgens maakt het systeem gebruik van AI en cloud computing om het gezicht een naam te geven.

Het camerasysteem is ontwikkeld door de in Shanghai gevestigde Fudan University en de Changchun Chinese Academy of Sciences. Het werd onthuld op de 21ste China International Industry Fair, meldden Chinese staatsmedia op zondag.

Gezichtsherkenning

Grote mensenmassas registreren is technisch lastig. Wanneer 20 miljoen pixels worden gebruikt om 10.000 mensen te fotograferen, zijn er slechts 20 pixels per persoon beschikbaar. Gezichtsherkenning wordt dan onmogelijk.

Consumentencamera’s komen doorgaans niet verder dan 50 megapixels. Een van de meer geavanceerde camera’s die voor consumenten beschikbaar is, is een Hasselblad met 400 megapixels. De consument heeft overigens steeds minder behoefte aan grote hoeveelheden megapixels, omdat men weet dat meer megapixels niet per definitie tot beter fotos leidt.

Nieuwe camera

De nieuwe Chinese camera creëert afbeeldingen door meerdere fotos aan elkaar te plakken, een mathematisch gecompliceerd proces dat veel rekenkracht kost. Sommige camera’s gebruikt door astronomen om de diepten van de ruimte vast te leggen, kunnen beelden vastleggen tot een paar gigapixels – dat is een paar miljard pixels in één beeld.

De nieuwe camera is ook in staat om videos te maken, wederom met buitengewoon veel detail, maar hiervoor met een ontstellende hoeveelheid data vervoerd worden. Draadloos dataverkeer vormt nu nog een knelpunt.

Het team van onderzoekers is zich bewust van de privacyrisico’s en is van mening dat hun technologie gestandaardiseerd moet worden binnen nieuwe wetgeving.