Wasjes draaien, televisie kijken, koken: allemaal dagelijkse bezigheden waarbij de meeste mensen zich niet afvragen wat het effect ervan is op de energierekening. Totdat die rekening aan het einde van het jaar op de mat valt. Zuiniger gebruik maken van stroom en gas is natuurlijk een mogelijkheid de kosten te beperken, maar er zijn ook andere factoren van invloed zijn. Een aantal landelijke veranderingen in 2020 kunnen ervoor zorgen dat jouw rekening hoger of lager uitvalt. Wij zetten ze op een rijtje.

Elk jaar is het weer een spannend moment: heb je het ‘beter’ gedaan dan vorig jaar? Krijg je geld terug of moet je bijbetalen? Voor een groot deel hangt dit natuurlijk af van je verbruik van het afgelopen jaar en of je een leverancier hebt die goedkope stroom biedt, maar in 2020 gaan er ook verschillende beleidsmaatregelen van de overheid van kracht die invloed kunnen hebben op jouw energierekening.

Klimaatakkoord

Om te beginnen is er in het klimaatakkoord dat afgelopen juni is aangenomen een aantal veranderingen aangekondigd. Een van de uitgangspunten van dat akkoord is dat bedrijven zwaarder belast worden op CO2-uitstoot en dat de ‘gewone Nederlander’ grotendeels bespaard blijft. Wel zullen huishoudens die op het gasnetwerk zijn aangesloten meer gaan betalen. De belasting op gas wordt namelijk verhoogd, namelijk met 3,99 cent per m3. De belasting op elektriciteit gaat juist omlaag, namelijk met 0,09 cent per kWh.

In het kader van ‘de vervuiler betaalt’, stijgt de energiebelasting wel naar mate je meer verbruikt. Dit is geregeld in een schijvensysteem. De meeste huishoudens vallen in de eerste schijf, maar zodra je in een hogere schijf terechtkomt, ga je dus ook meer belasting betalen.

Om het nog wat ingewikkelder te maken, ontvangt elk huishouden een belastingvermindering op de energiebelasting. Dit is omdat de Belastingdienst een deel van het energieverbruik als basisbehoefte ziet. Deze ‘korting’ wordt in 2020 fors verhoogd van 257,54 euro naar 435,68 incl. btw. Volgens berekeningen van Vereniging Eigen Huis daalt het gemiddelde bedrag dat elk huishouden volgend jaar moet afdragen via de energierekening met 70 euro.

Bespaartips

Al met al goed nieuws voor een groot deel van de Nederlandse huishoudens. Toch kan het nooit kwaad om te letten op je eigen energieverbruik. Er zijn verschillende, relatief gemakkelijke dingen die je zelf kunt doen om energie te besparen en dus de kosten binnen de perken te houden:

  • De wasmachine en -droger zijn energieslurpers. Door je vuile was op te sparen, de energiebesparingsstand te gebruiken en te wassen op lage temperaturen bespaar je veel energie. Ook kun je natuurlijk vaker een droogrek gebruiken in plaats van de droger.
  • Voorkom sluipgebruik. Veel elektronische apparaten verbruiken ook stroom wanneer je ze niet gebruikt – volgens onderzoek zelfs 75 procent van het verbruik wanneer ze ‘aan’ staan. Laat televisies niet op de standby-stand staan en trek opladers uit het stopcontact wanneer je ze niet gebruikt.
  • Wanneer huishoudelijke apparaten aan vervanging toe zijn, koop dan een energiezuinig nieuw exemplaar. Deze energiezuinige apparaten, zoals wasmachines, vaatwassers, koelkasten en vriezers, zijn een tikkie duurder dan de niet-zuinige varianten, maar je verdient het verschil terug in stroomverbruik.

Heb je zelf nog tips? Laat het hieronder weten in reacties.