We kunnen ons heel goed voorstellen dat Facebook niet blij is met de massale social media boycot van veel merken. Zij lieten de afgelopen weken sociale platforms links liggen als reactie op de verspreiding van haat. De toon is de laatste maanden harder geworden en op grote social media kanalen zoals Facebook wordt enorm veel haat verspreid. Merken zoals Coca-Cola en Starbucks adverteren daarom tijdelijk niet meer op het platform.

Algoritmes geven vertekend beeld

Die adverteerders vinden de toegenomen hatelijke comments vervelend en zijn van mening dat de objectiviteit verdwijnt. Daar zijn algoritmes verantwoordelijk voor. Like jij veel posts van linkse of rechtse politici, dan zie je de posts en meningen van de andere kant namelijk niet meer. Bovendien wordt er helaas nog volop nepnieuws verspreid via social media. En dus moest Facebook zich ook zelf achter de oren krabben. Hoewel het niet kan voorkomen dat er discussie ontstaat, zijn die algoritmes wel kwalijk en dat vinden hun adverteerders ook. Natuurlijk komt de techgigant dan wel in actie, op deze manier lopen ze immers veel inkomsten mis.

Facebook zet campagne op

Facebook moest dus wel ingrijpen en doet dat door een campagne op te zetten die gebruikers moet helpen om nepnieuws te spotten. Volgens Vice-President Noord-Europa Steve Hatch van Facebook is het commentaar niet zomaar aan het bedrijf voorbijgegaan en zetten ze daarom nu een campagne op met factcheckers. Experts reageerden hier al op met de boodschap dat het misschien wel ‘Too Little, Too Late’ is. De campagne verwijst mensen bovendien naar de website StampOutFalseNews.com en die moet gebruikers ‘opvoeden’ in het herkennen van nepnieuws. De vraag is natuurlijk in hoeverre gebruikers dat nu echt gaan doen.

#StopHateForProfit

De afgelopen dagen hebben meer dan 150 bedrijven aangekondigd dat zij tijdelijk stoppen met het plaatsen van advertenties op Facebook. Daarvoor hebben zij de hashtag #StopHateForProfit in het leven geroepen. En die actie wordt door veel bekende merken en mensen ondersteund.

Het verspreiden van nepnieuws is al jaren een groot probleem op Facebook en andere platforms zoals Twitter. Na de uitbraak van het coronavirus laaide de fake berichtgeving alleen maar verder op.