Het wordt ons niet makkelijk gemaakt, en al helemaal niet als je op vakantie wilt gaan. Sowieso zijn wetenschappers het niet met elkaar eens. Zit je in team Ab of kies voor de statistieken van Maurice? Luister je toch naar het RIVM of zit de overheid er volledig naast? Zeker is dat we met onze anderhalvemeteraanpak het virus behoorlijk hebben teruggedrongen. Maar weg is het niet. De enige vraag die eigenlijk telt is: hebben we van – noem het corona 1.0 – genoeg geleerd en zijn we zo slim dat corona 2.0 geen kans gaat krijgen?

De overheid denkt er redelijk positief over. Europa is weer ‘open’ en op reizen voor Nederlanders naar populaire landen als België, Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland staat geen reisverbod. Blijkbaar zijn de kansen dat je daar besmet raakt net zo klein als in Nederland. Gelukkig maar, want je moet er toch niet aan denken dat ergens in Europa een grote groep landgenoten besmet raakt en het virus weer mee terugneemt naar Nederland. Die fout gaan we geen tweede keer maken toch?

Staycation: Nederland als nieuwe vakantieoord

In Nederland lijkt het erop dat we het behoorlijk onder de knie hebben. Wie immers op vakantie wil in eigen land wordt geconfronteerd met maatregelen die ervoor zorgen dat de risico’s op besmetting heel laag zijn. Zeker is dat in de buitenlucht de risico’s vrijwel nihil zijn. Op campings is er echt genoeg ruimte en ook aan de stranden is er genoeg ruimte om niet op de lip van je buurman te liggen. We zullen ons hier en daar wat moeten aanpassen maar gemiddeld kun je hier overal wandelen, fietsen, varen en genieten van de natuur. Officieel is een staycation overigens een verblijf rond je huis of eigen omgeving. In ons piepkleine landje kun je daar best wel mee smokkelen want er zijn mogelijkheden genoeg.

Ondertussen aan de Belgische grens

Wie aan de grens woont – en wij doen dat – kijkt ook naar omlaag of naar het oosten. Het is een beetje de twilight zone, een overgangsgebied. Zowel België als Duitsland hebben andere corona regels. En dat blijft op voorhand verwarrend want corona stopt niet bij een virtuele landsgrens. Buitenlanders die in Nederland nu op vakantie zijn vinden het geweldig. De perceptie is dat in ons landje de regels heel soepel zijn . Of wij Nederlanders hetzelfde in het buitenland ervaren is niet echt bekend. Wie alleen Nederlandse media leest, krijgt niet mee hoe er over de grenzen heen gedacht wordt over corona en de maatregelen en discussies rondom. En daar begint de verwarring.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Travelvalley (@travelvalley) op