De CoronaMelder App is nu te downloaden

De ‘omstreden’ CoronaMelder App is inmiddels sinds middernacht te downloaden via de app-stores van Apple en Google. Omstreden was de app vooral in de aanloop naar deze lancering. Alles draait om het begrip privacy. Is die gewaarborgd als je de app wil gaan gebruiken? Inmiddels hebben data-analisten, app-bouwers en hackers uitvoerig kunnen testen. De officiële app van de rijksoverheid die nu is te downloaden heeft in ieder geval de goedkeuring van iedereen gekregen. Maar nu gaat het er vooral over dat we de app met z’n allen gaan gebruiken.

Nederland niet het eerste land

China was een van de eerste landen die een app heeft gelanceerd. Het belang van de gezondheid stond en staat daar nog steeds op de eerste plaats. Het betekent dat men weet wie je bent, waar je bent en wie er bij je in de buurt is. Als we de berichten hierover moeten geloven levert de app daar daadwerkelijk een waardevolle bijdrage. Inmiddels zijn in Duitsland met een vergelijkbare app al wat eerste resultaten geboekt. De werkelijke impact daarvan is nog onduidelijk.

In Nederland gebeurt dat allemaal niet. Bij ons weet onder andere je telecomprovider naast tientallen andere apps zo’n beetje alles over je. Google knows, Facebook en ga zo maar door. Maar niet de andere overheden. We zijn daarin behoorlijk doorgeschoten. Deze Nederlandse app is volstrekt anoniem (they say). Toch hopen de ontwikkelaars dat de app een positieve bijdrage kan leveren aan het voorkomen van een tweede golf. Deze 1.0 versie is waarschijnlijk ook bedoeld als een leermodel want enige ervaring ontbreekt nog volledig. Daarom zouden we hem eigenlijk massaal moeten gebruiken om zo snel mogelijk lering te kunnen trekken uit de data. Iedere kans die we krijgen om zo’n tweede golf te voorkomen zou je met beide handen moeten aanpakken.

Coronamelder_Google_playstore
De app zoals deze er uitziet op een smartphone

BRON: Dutchcowboys

Aanbevolen artikelen