Meerderheid Nederlanders nog niet klaar voor cashloze maatschappij

Cashless en contactloos betalen groeien beide hard in populariteit door de komst van het Covid-19 virus. Ook al is volgen het RIVM de kans zeer klein dat het virus zich via geld verspreidt. Om het risico op overdracht van het coronavirus echter te verkleinen moedigen overheden wereldwijd het gebruik van cashless en contactloze betaalmethoden aan. De Amerikaanse Federal Reserve plaatste fysieke dollars afkomstig uit Azië zelfs in quarantaine voordat ze opnieuw in het Amerikaanse financiële systeem in omloop werden gebracht.

Uit onderzoek van de Europese Centrale Bank blijkt dat het virus 10 tot 100 keer sneller verdwijnt van een bankbiljet dan van harde, gladde oppervlakken, maar contactloos betalen wordt wel als veiliger beschouwd en daarom toch aangemoedigd. Hierdoor lijkt het alsof het coronavirus de grote driver is om af te stappen van muntgeld en bankbiljetten. Maar zijn juist de moderne betaalmogelijkheden ook niet gewoon een stuk handiger en veiliger.

Capterra, een dochteronderneming van Gartner, deed onderzoek naar de toename van contactloos betalen en keek daarbij in het bijzonder naar mobiel betalen. Hiervoor werden eind juli 6.162 consumenten uit Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland ondervraagd, in het bijzonder over het gebruik van mobiel betalen. De grote vraag is of we door de komst van het coronavirus meer openstaan voor een cashloze maatschappij nu contant geld zo veel mogelijk wordt gemeden?

Belangrijkste bevindingen over cashless betalen

– 56% van de ondervraagde Nederlanders is niet klaar voor een cashloze maatschappij. Nederland is opvallend meer behoudend over een cashloze maatschappij dan andere ondervraagde Europese landen.

– 47% van de ondervraagde Nederlanders heeft een wallet-app op zijn smartphone geïnstalleerd. Hygiëne en snelheid zijn de belangrijkste voordelen van mobiel betalen, maar er zijn zorgen over de veiligheid.

Onder de bevolking leeft de vraag of de pandemie het verdwijnen van contant geld in de hand zal werken. Mensen zijn bezorgd dat papier- en muntgeld geleidelijk zal verdwijnen. De Nederlandsche Bank lijkt die mening te delen maar geeft aan dat een cashloze maatschappij op termijn misschien wel voorstelbaar is als de belangrijkste functies voor betalen kunnen worden overgenomen door alternatieven.

De meningen zijn nog zeer verdeeld of dat echt wenselijk is. De tegenstanders van contactloos betalen winnen het voorlopig nog van de voorstanders. De meerderheid (56%) van de ondervraagde Nederlanders ziet contant geld dan ook liever niet verdwijnen.

Meerderheid van Nederlanders geen voorstander van een cashless maatschappij

Het merendeel is dus ondanks het contactloze beleid geen voorstander van een cashless maatschappij. In 2015 was 78% van de Nederlanders nog tegen de afschaffing van contant geld, bleek toen uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel. Er heeft dus wel een verschuiving plaatsgevonden. Toen waren bijna acht op de tien mensen tegenstander, nu zijn dat er tussen de vijf à zes op de tien.

Aan de andere kant juicht 29% van de Nederlanders een cashloze maatschappij juist toe. Dit zijn vooral de meer digitaal vaardige mensen (41% van de mensen die zich zeer technisch onderlegd beschouwd is voorstander tegenover 21% van de helemaal niet digitaal vaardigen).

Capterra_Cashloos_betalen
Bron: Capterra

BRON: Dutchcowboys

Aanbevolen artikelen