De tech sector kampt al maanden met een tekort aan chips. Daar hebben veel branches, zoals leveranciers van computers en de automotive industrie, behoorlijk veel last van. Volgens marktonderzoeker Canalys is een tekort aan onderdelen ook de voornaamste oorzaak voor het feit dat de verkopen van smartphones, wereldwijd, achterblijven bij de verwachtingen. Samsung, Apple, Vivo, Oppo, Huawei kunnen simpelweg niet voldoen aan de vraag naar nieuwe slimme telefoons.

Omdat die vraag naar smartphones zo groot is en het gebrek aan onderdelen volgens de meeste analisten nog tot minimaal eind dit jaar, of begin 2022, zal duren, verwacht de marktonderzoeker voor volgend jaar een forse stijging van de smartphone verkopen.

Bijna 10 procent minder smartphones

In het tweede kwartaal van dit jaar gingen volgens onderzoek en schattingen van de analisten van Canalys zo’n 316 miljoen smartphones over de toonbanken. Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar zijn dat er zo’n 31 miljoen minder, ofwel ruim 9 procent. Daarbij komt dan ook nog eens dat het tweede kwartaal van een jaar doorgaans een beter kwartaal is voor de verkoop van smartphones.

Dat heeft te maken met het feit dat tussen april en juni veel fabrikanten hun nieuwe (vlaggenschip) toestellen in de winkels leggen. Al moet daarbij ook wel aangetekend worden dat de coronapandemie een flinke impact had, en nog steeds heeft, op de planning van smartphone fabrikanten. Samsung introduceerde haar nieuwe vlaggenschip modellen nog wel in deze periode, maar Huawei stelde de release van de P50 wel uit.

Het verloop van de wereldwijde smartphone verkopen sinds Q1 2018 (Bron: Canalys)

BRON: Dutchcowboys – Afbeeldingen en tekst zijn eigendom van Dutchcowboys (en of aangesloten partners)